top of page
Etsi
  • Writer's pictureNanna Aho

Elämään kuuluu epävarmuus

Päivitetty: 28. lokak. 2021

Tänäkin syksynä monet nuoret ja aikuiset ovat saaneet aloittaa uudessa koulussa tai

työpaikassa. Olen saanut nähdä kuvia ja lukea kirjoituksia onnellisista ja helpottuneista nuorista opiskelijoista niin heidän itsensä kuin vanhempiensa jakamina. Joidenkin nuorten epävarmuus jatkuu edelleen, ja on saattanut jatkua jo vuosia. Ajatukset saattavat ulottua jo kevään pääsykokeisiin: löytyykö mulle vielä paikka jostakin?


Sinä kesänä, kun itse jännitin tuoreena ylioppilaana omaa paikkaani varasijalla Helsingin yliopistoon, yllättäen jouduin sairaalaan vakavan sairausepäilyn vuoksi. Piinaava epävarmuus koulupaikasta vaihtuikin epätietoisuuteen elämän jatkumisesta. Vannoin sairaalan vuoteella kumppanilleni, että jos tästä selviän, en muuta elämässä tarvitse.


Tälläkin hetkellä on teitä, joita raastaa epävarmuus elämän jatkumisesta. Ehkä parhaillaan odotatte tuoreimpia tutkimustuloksia ja mieli sinkoilee toivon ja toivottomuuden välillä päivästä ja hetkestä riippuen.


Kun tarkemmin pysähdyn ajattelemaan omaa elämääni, se on ollut epävarmuutta ja -tietoisuutta täynnä. Oman sairastumisen lisäksi on kohdattu puolison ja lapsen vakavia sairausepäilyjä ja niihin liittyviä tulosten odottamista. On pohdittu hyvin epävarmoina ja erilaisia riskitekijöitä punniten muuttoa toiselle paikkakunnalle. On jännitetty työpaikan saamista ja jatkumista. Aika moni asia elämässä on mennyt täysin eri tavalla kuin suunnittelin. Aika moni asia on myös tällä hetkellä paremmin kuin aikoinaan kuvittelin.


Elämä on epävarmaa. Tiedämme lopulta aika vähän tulevaisuudesta. Isoihin asioihin ja kysymyksiin emme lopulta voi edes itse vaikuttaa, vaikka meillä onkin halu suunnitella ja kontrolloida kaikkea. Elämän epätietoisuuteen ja epävarmuuteen auttaa vain luottamus, toivo ja hyväksyminen. Kaikki eivät saa haluamaansa koulupaikkaa koskaan. Niitäkin on, joiden lapsi tai puoliso sairastuu vakavasti eikä selviä. Ja niitä, jotka itse tekevät parhaillaan kuolemaa. Ihminen on lopulta ajan kanssa taipuvainen selviytymään ja sopeutumaan siihen, mitä elämä eteen tuo. Se on ihmeellinen ihmisen sisäänrakennettu kyky ja voimavara, jonka olemassaolon ymmärtää viimeistään sitten, kun se tulee käyttöön.


Mikä sulle tänään aiheuttaa epävarmuutta ja miten käsittelet sitä?
67 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Tuijotuskilpailu - Sietokyvyn aikaikkuna

Sairaalaympäristössä ja ensihoidossa olen kuullut puhuttavan aikaikkunasta. Joku tehtävä tai operaatio tulisi hoitaa tietyn ajan kuluessa, jotta potilasta voidaan vielä auttaa. Jos tuo aikaikkuna ehti

Muuttoaika

Tunnetko ihmisiä, joiden on vaikea asettua aloilleen? Oletko itse sellainen, joka ei helpolla löydä omaa paikkaansa? Kuinka monesti olet muuttanut? Laskeskelin kerran, että olen muuttanut kaikkiaan 16

Comments


bottom of page